mod_adsmanager_ads  

Arduino UNO R3 kompatibilni modul
( / Category 1)

Arduino UNO R3 kompatibilni modul
12-19-2014
   

Drugi meni  

   

Kursna Lista  

   

HAJDUČKA TRAVA ( Achillea millefolium )Achillea millefolium

Hajdučka trava je najčešće korišćena lekovita biljka u narodnoj medicini, poznata i kao "trava za posekotine". Koristi se u slučaju groznice, prehlade i gripa, problema sa varenjem, menstrualnih bolova. Spolja se koristi kao sredstvo za zarastanje rana, za čišćenje kože, kao kupka za opuštanje.

Hajdučka trava, poznata još i pod imenima, hajdučica, stolisnik, bela ravan, kunica, je višegodišnja zeljasta biljka koja raste uz puteve, po pašnjacima, šumskim obroncima. Naraste do 50 cm visine. Iz lisnate rozete izraste stabljika, prava i nerazgranata, obrasla dugačkim listovima, koji su višestruko deljeni kao najfinija čipka. Cvetne glavice su sitne i bele, ponekad malo ružičaste, udružene u cvasti na vrhu ogranaka stabljike i raspoređene u obliku štita. Cveta celog leta, prijatnog je aromatičnog mirisa, gorkog ukusa.

Lekoviti su cvetni vršci i listovi, beru se u junu u vreme cvetanja. Listovi se mogu brati i rano u proleće dok iz rozete nije izbila stabljika.

Achillea millefoliumHajdučka trava sadrži etarsko ulje, gorku materiju ahilein, vitamin K i mnoge druge korisne sastojke. Etarsko ulje je plavo zbog azulena. Destilacijom hajdučke trave vodenom parom, dobija se skupoceno etarsko ulje, koje se koristi u medicini, farmaciji, parfimeriji i kozmetici. Najkvalitetnije etarsko ulje je tamno plave boje, jer ima više azulena a time je i skuplje na tržištu.

Hajdučka trava je naš najpoznatiji narodni lek, koristi se kako iznutra tako i za spoljašnju upotrebu. Za vreme ratova narod ju je stavljao sitno istucanu na rane i uboje. Hajdučka trava deluje antizapaljenski, antipiretički, spazmolitički i sedativno, blagotvorno za želudac. Ova biljka nije otrovna, ne izaziva naviku, i može se svakodnevno upotrebljavati, naročito kod lečenja organa za varenje. Hajdučka trava se koristi kao čaj ili ulje koje se koristi kod lečenja hemoroida.

ČAJEVI OD HAJDUČKE TRAVE:

- Kod proširenih vena

20 gr. cvetnih vršaka hajdučke trave, preliti sa 1l ključale vode i ostaviti da stoji 10 minuta. Procedti i piti dve šolje dnevno.

- Protiv gasova, nadimanja, otežanog varenja

Napraviti mešavinu po 25 gr cveta i lista hajdučke trave, kičice, nane i morača. Od te smeše praviti čaj tako što se jedna kašika smeše prelije sa 100 gr ključale vode, poklopi i kad se prohladi, popiti pola sata pre jela bez šećera.

- Hronični katar želuca

Pomešati po 20 gr lista i cveta hajdučke trave, podubice, trave-ive, majkine dušice i kamilice. Jedna kašika smeše prelije sa 100 gr ključale vode, poklopi i kad se prohladi, pije se pola sata pre jela bez šećera.

- Kamen u žučnoj kesici

Uzeti jednake količine sledećih trava: list i cvet hajdučke trave, trave-ruse, pelena, smilja, anisa, nane i plod sene sve pomešati. Od toga 1 supenu kašiku preliti sa 200 gr ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji 2-3 sata pa onda procediti. Piti 3 puta dnevno po šolju čaja.

- Tinktura od hajdučke trave

U 1l rakije prepečenice staviti 100 gr cveta i lista hajdučke trave. Ostaviti da odstoji 8 dana, svakog dana malo promućkati. Piti tri puta dnevno pre jela po jednu kašiku. Preporučuje se za jačanje apetita.

- Ulje od hajdučke trave

Napuniti teglu iseckanim listovima i stablom hajdučke trave, najbolje je da je sveže ubrano i malo oprano, zatim, sipati nerafinisano ulje tako da njegov nivo bude malo više iznad nivoa trave, dobro zatvoriti teglu, uviti u čistu kuhinjsku krpu, staviti u lonac sa hladnom vodom a zatim, kuvati poklopljeno na laganoj vatri oko 3 sata. Zatim skinuti lonac sa vatre i ostaviti da se sve postepeno ohladi. Ohlađeno ulje je veoma prijatnog mirisa, sipajte u manje tamne bočice, najbolje od sirupa. Ako ulje držite na hladnom mestu (ne mora da bude frižider), trajaće oko 2 godine ili do sledeće berbe hajdučke trave.

Ulje od hajdučke trave, koristi se kod hemoroida, mažu se njime opekotine, posekotine, uboji i druge rane, ispucala koža, ispucale pete. Uopšte rečeno, ovo ulje ima veliku primenu, zato je potrebno da ga ima svako domaćinstvo.

Savet: Pazite da ne izložite suncu kožu nakvašenu sokom od hajdučke trave!

   
© ALLROUNDER