mod_adsmanager_ads  

Arduino UNO R3 kompatibilni modul
( / Category 1)

Arduino UNO R3 kompatibilni modul
12-19-2014
   

Side Module  

This is a module where you might want to add some more information or an image, a link to your social media presence, or whatever makes sense for your site.

You can edit this module in the module manager. Look for the Side Module.

   

Kursna Lista  

   

Login Form  

   

HAJDUČKA TRAVA ( Achillea millefolium )Achillea millefolium

Hajdučka trava je najčešće korišćena lekovita biljka u narodnoj medicini, poznata i kao "trava za posekotine". Koristi se u slučaju groznice, prehlade i gripa, problema sa varenjem, menstrualnih bolova. Spolja se koristi kao sredstvo za zarastanje rana, za čišćenje kože, kao kupka za opuštanje.

Hajdučka trava, poznata još i pod imenima, hajdučica, stolisnik, bela ravan, kunica, je višegodišnja zeljasta biljka koja raste uz puteve, po pašnjacima, šumskim obroncima. Naraste do 50 cm visine. Iz lisnate rozete izraste stabljika, prava i nerazgranata, obrasla dugačkim listovima, koji su višestruko deljeni kao najfinija čipka. Cvetne glavice su sitne i bele, ponekad malo ružičaste, udružene u cvasti na vrhu ogranaka stabljike i raspoređene u obliku štita. Cveta celog leta, prijatnog je aromatičnog mirisa, gorkog ukusa.

Lekoviti su cvetni vršci i listovi, beru se u junu u vreme cvetanja. Listovi se mogu brati i rano u proleće dok iz rozete nije izbila stabljika.

Achillea millefoliumHajdučka trava sadrži etarsko ulje, gorku materiju ahilein, vitamin K i mnoge druge korisne sastojke. Etarsko ulje je plavo zbog azulena. Destilacijom hajdučke trave vodenom parom, dobija se skupoceno etarsko ulje, koje se koristi u medicini, farmaciji, parfimeriji i kozmetici. Najkvalitetnije etarsko ulje je tamno plave boje, jer ima više azulena a time je i skuplje na tržištu.

Hajdučka trava je naš najpoznatiji narodni lek, koristi se kako iznutra tako i za spoljašnju upotrebu. Za vreme ratova narod ju je stavljao sitno istucanu na rane i uboje. Hajdučka trava deluje antizapaljenski, antipiretički, spazmolitički i sedativno, blagotvorno za želudac. Ova biljka nije otrovna, ne izaziva naviku, i može se svakodnevno upotrebljavati, naročito kod lečenja organa za varenje. Hajdučka trava se koristi kao čaj ili ulje koje se koristi kod lečenja hemoroida.

ČAJEVI OD HAJDUČKE TRAVE:

- Kod proširenih vena

20 gr. cvetnih vršaka hajdučke trave, preliti sa 1l ključale vode i ostaviti da stoji 10 minuta. Procedti i piti dve šolje dnevno.

- Protiv gasova, nadimanja, otežanog varenja

Napraviti mešavinu po 25 gr cveta i lista hajdučke trave, kičice, nane i morača. Od te smeše praviti čaj tako što se jedna kašika smeše prelije sa 100 gr ključale vode, poklopi i kad se prohladi, popiti pola sata pre jela bez šećera.

- Hronični katar želuca

Pomešati po 20 gr lista i cveta hajdučke trave, podubice, trave-ive, majkine dušice i kamilice. Jedna kašika smeše prelije sa 100 gr ključale vode, poklopi i kad se prohladi, pije se pola sata pre jela bez šećera.

- Kamen u žučnoj kesici

Uzeti jednake količine sledećih trava: list i cvet hajdučke trave, trave-ruse, pelena, smilja, anisa, nane i plod sene sve pomešati. Od toga 1 supenu kašiku preliti sa 200 gr ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji 2-3 sata pa onda procediti. Piti 3 puta dnevno po šolju čaja.

- Tinktura od hajdučke trave

U 1l rakije prepečenice staviti 100 gr cveta i lista hajdučke trave. Ostaviti da odstoji 8 dana, svakog dana malo promućkati. Piti tri puta dnevno pre jela po jednu kašiku. Preporučuje se za jačanje apetita.

- Ulje od hajdučke trave

Napuniti teglu iseckanim listovima i stablom hajdučke trave, najbolje je da je sveže ubrano i malo oprano, zatim, sipati nerafinisano ulje tako da njegov nivo bude malo više iznad nivoa trave, dobro zatvoriti teglu, uviti u čistu kuhinjsku krpu, staviti u lonac sa hladnom vodom a zatim, kuvati poklopljeno na laganoj vatri oko 3 sata. Zatim skinuti lonac sa vatre i ostaviti da se sve postepeno ohladi. Ohlađeno ulje je veoma prijatnog mirisa, sipajte u manje tamne bočice, najbolje od sirupa. Ako ulje držite na hladnom mestu (ne mora da bude frižider), trajaće oko 2 godine ili do sledeće berbe hajdučke trave.

Ulje od hajdučke trave, koristi se kod hemoroida, mažu se njime opekotine, posekotine, uboji i druge rane, ispucala koža, ispucale pete. Uopšte rečeno, ovo ulje ima veliku primenu, zato je potrebno da ga ima svako domaćinstvo.

Savet: Pazite da ne izložite suncu kožu nakvašenu sokom od hajdučke trave!

   
© All rights reserved 2014. by tu-i-tamo.com